Het hout dat wij verwerken


Houtbouw Terpstra werkt alleen met kwaliteitshout.


Noord Zweeds Vuren Hout

Noord Zweeds vuren is het beste vurenhout wat men ter wereld vind, door de ideale groeitijd en daarom heeft het een zeer fijne houtnerf . Bij het eventueel impregneren van het hout wordt het door Houtbouw Terpstra gedompeld in een dompelbak en daarna vindt het zogenaamde diffussie proces plaats. Dit wordt gecontroleerd door de KOMO/SKH onder nr 30663 Protex ABF, daardoor wordt er een langere levensduur verkregen. Vuren hout is licht en sterk, het verdraagt bewegingen, het kan tegen slagen en stoten en is gemakkelijk te bewerken. Vuren hout is isolerend, het hout is niet licht ontvlambaar en is bestendig tegen weersinvloeden. Dit hout is ten alle tijden overschilderbaar.

Noord Grenen Hout

Grenen hout uit Noorwegen is een harde houtsoort en is het beste grenenhout dat er in Europa groeit. Dit grenen laat zich zeer goed impregneren, omdat de kern van dit hout het heel goed toe laat. Wij laten het het zg wolmaniseren celuliseren, dit onder vacuüm met hoge druk daarna word het gefixeerd, dit geheel onder KOMO KEUR nr 8543N. Het kernhout krijgt een donkergeel achtige kleur, tot soms rood/bruin getint. Het hout is zwaar, fijn generfd, sterk, en heeft een lange levensduur. Dit hout kan de eerste 7 jaar niet worden geschilderd ivb met zout oplossing in het hout en dat moet geheel uitgewerkt zijn.

Western Red Cedar

Western Red Cedar is een van kleur en structuur een zeer fraaie naaldhoutsoort met grote duurzaamheid. Het roze tot roodbruine kernhout tekent zich scherp af .Het vrij zachte rechtdradige hout is fijn van nerf. Western redcedar is bijzonder goed bestand tegen inwerking van weer en wind, het laat zich gemakkelijk drogen en bewerken,oa schroeven, spijkeren.het trekt en krimpt zeer weinig, het bevat geen hars en de oppervlakte kan goed worden behandelt of men doet er helemaal niets aan en laat het vergrijzen. Bijzondere Eigenschappen: Western red Cedar heeft de hoogste isolatiewaarde van de naaldhoutsoorten met een warmte geleidingscoëfficiënt van slechts 0,09 kcl/mhc bij een vochtgehalte van 65 %Cedar hout met een dikte van22mm heeft hetzelfde isolatie-effect als 10 cm dik metselwerk of 30cm beton. Tevens beschikt cedar over aromatische olien, zo als alcohol,cedrol,sesquiterpenen,cardineen, en cedrenol. Deze olien verspreiden een milde geur, en sterk antiseptish en bacterie dodend, Dus heel geschikt voor sauna,s. Houtbouw Terpstra importeert zelf het western redcedar en koopt uitsluitend hardhout met een CSA-Certificaat zo dat zij meewerken aan een verantwoord bosbouw, en dat de old grow bossen blijven bespaard.

Lariks / Douglas

Midden Europees of inlands lariks hout is erg duurzaam voor buitengebruik. Het lariks hout dient uitstekend voor zware vloeren en restauratie projecten. Het bouwhout is duurzaam, sterk en het heeft een mooie zachtrode tint met een prachtige vlam tekening. De toepassingen voor buitentimmerhout zijn o.a. schaaldelen, potdeksel, Zweeds fijn bezaagd rabat.

Om een langere en fraaiere duurzaamheid te waarborgen kan dit hout bewerkt worden met Moose Farg verf in verschillende kleuren. Niet behandelen kan ook: het hout vergrijst dan en krijgt een zilverachtige kleur.

Siberisch lariks

Siberisch lariks is een hardhout dat zeer duurzaam en eigenlijk een van de zwaarste houtsoorten die er zijn. Het groeit in het noorden van Rusland in een extreem koud gebied en groeit daarom erg langzaam. Daarom heeft dit hout een zeer lange levensduur. Het hout is hard en kan tegen een stootje. Het hoeft niet behandeld te worden. Het hout vergrijst, waardoor het in verloop van tjid gemakkelijk behandeld kan worden met Moose Farg of met Restol houtolie, beide verkrijgbaar bij Houtbouw Terpstra.

Wij staan voor kwaliteit, vertrouwen en vakmanschap.